Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Row around Svalbard

Explore-profilernas polarexpedition tjuvstartar till Musikhjälpen

Row around Svalbard är polarexpeditionen med syfte att visa svenska skolelever hur Arktis utvecklas med hjälp av intressanta filmer och bilder. Detta är ett projekt som Explore stöttar på olika sätt och expeditionens deltagare kommer finnas på plats på Stockholmsmässan 10-12 mars 2017. Allt tjuvstartar redan nästa vecka när Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing ror mellan Stockholm och Örebro till förmån för Musikhjälpen.

Det stora informationsprojektet Row around Svalbard inleds redan på måndag 12 december 9.00 och fyra dygn framåt när Sören och Glenn tillsammans ska ro från Stockholms stadshus till Örebro där Musikhjälpen arrangeras. Detta sker i samma båt som ska användas under polarexpeditionen. Under tiden ska de tillsammans med hela rodd och paddel-Sverige samla in pengar till årets tema ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”. Vildmarksmässan bidrar med att auktionera ut entrébiljetter och plats på VIP-lunch tillsammans med en av mässans äventyrsprofiler.

350 mil på två månader – ror dygnet runt
Row around Svalbard genomförs i en sju meter lång roddbåt byggd för oceaner och räknar med att färdas i snitt sju mil per dygn. De ror då växelvis dygnet runt. Om havsisen även frilagt Vitön tänker teamet besöka platsen där ballongfararen Andrée och hans besättning dog under oklara omständigheter i slutet av 1800-talet. Isarna i Arktis smälter och nya områden öppnas. Detta är en expedition som tidigare inte varit genomförbar. Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist tänker sätta fokus på utvecklingen i Arktis genom att ro från Tromsö, över Norra ishavet, runda Svalbard via ett tidigare istäckt område

Gratis utbildningskoncept för svenska elever
Under expeditionen kommer Sören och Glenn publicera filmer och bilder om Arktis i sociala medier, men också samla underlag till en pedagogisk plattform som ska göra bilden tydligare och mer intressant för svenska skolelever.
Vi vill visa och synliggöra Arktis förändring i nutid för att svenska elever ska kunna se och ta del av klimatförändringarnas påverkan även under ett mer spännande koncept, säger Sören Kjellkvist.

Teamet bakom Row around Svalbard kommer att finnas på plats på Vildmarksmässan 10-12 mars för att berätta mer om expeditionen som sedan börjar 19 juli.
När vi fick upp ögonen för Sören och Glenns planer kändes det helt självklart att vi ville bidra. Vi har ett ansvar för vår framtid precis som alla andra, och vi stöttar detta projekt med stolthet och glädje. Extra kul är att våra besökare kan få se, känna och klämma på denna fantastiska roddbåt och träffa killarna under mässan, säger Patrik Löwstedt, projektchef på Vildmarksmässan.

För mer information besök www.rowaroundsvalbard.se eller kontakta:
Patrik Löwstedt, projektchef Vildmarksmässan
patrik.lowstedt@stockholmsmassan.se, 08-749 43 61
Felix Andersson, marknads- & presskoordinator Stockholmsmässan
felix.andersson@stockholmsmassan.se, 08-749 41 92
Sören Kjellkvist, Row around Svalbard
soren.kjellkvist@gmail.com, 073-377 97 03
Glenn Mattsing, Row around Svalbard
glenn.outside@gmail.com, 070-327 76 16

Sören Kjellkvist, Knivsta, är ambassadör för Friluftsfrämjandet, Bergans of Norway och 24Hour Meals. Han har paddlat Norges kust utan medhavd mat och pengar, rott från Stockholm till Ryssland, paddlat en Stand Up Paddle board mellan Visby och Stockholm samt överlevt 50 dygn i Jämtlands vildmark enbart på det som fanns i naturen. Vidare har han tillsammans med Friluftsfrämjandet och Bergans grundat välgörenhetsprojekt Äventyrliga dagen.

Glenn Mattsing, Kil, är utbildad biolog med rovdjur som specialitet men har ägnat de senaste åren inom media och resebranschen. Glenn var tidigare chefredaktör för äventyrstidningen Outside Magazine och har utvecklat äventyrsresor bland annat på Grönland. Glenn deltog 2013 i en seglingsexpedition med Ola Skinnarmo i syfte att hitta Nordenskiölds försvunna skeppa Vega.