Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Sören Kjellkvist

Sören Kjellkvist ska ro runt Svalbard

Han är äventyraren som ska göra det ingen annan tidigare gjort. Sören Kjellkvist och medäventyraren Glenn Mattsing ska ro runt Svalbard. En resa på 350 mil som inte hade varit möjlig för tio år sedan.
– Den här expeditionen hade inte gått att genomföra utan klimatförändringarna och polarisens smältning, förklarar Sören Kjellkvist, äventyraren som medverkar på Vildmarksmässan 10–12 mars.

Sören berättar att längtan efter äventyr funnits där länge.
– Kanske sedan jag var liten och läste Robinson Crusoe för första gången.
 
Första äventyret gick längst hela norska kusten 2013.
– Det var helt makalöst att se kusten från en kajak. Med natur, djurliv, valar och mäktiga berg. Då insåg jag att jag aldrig ville sluta paddla och att jag alltid vill vara ute på äventyr.
 
Den 19 juli startar expeditionen Row around Svalbard. Sören och Glenn kommer ro 350 mil på två till tre månader och utgå från Tromsö och runda Svalbard via ett område som tidigare varit täckt av is.
– Glenn föreslog att vi skulle ro över Atlanten men det var jag inte så jättesugen på. Däremot ville jag gärna ro i polartrakterna eftersom man får se så extremt mycket. Här har du isbjörnar, valrossar, vackra fjäll, land och isflak och du får landkontakten. Upplevelsen är extremt viktig för mig när jag väljer äventyr, men med den här expeditionen har vi också ett annat syfte och det är att visa på de stora klimatförändringar som pågår och att Arktis smälter i en hastighet som är helt ”off the charts”. Den här vintern har varit den värsta i mannaminne med fyra värmeböljor med plusgrader på vintern, säger Sören.
 
Vad är det som driver dig?
– Det är passionen och friheten med friluftslivet.
 
Vad kommer du göra på Vildmarksmässan?
– Vi kommer stå där med båten och berätta om expeditionen och om klimatförändringarna som pågår.
 
Vilket tips skulle du ge någon som är sugen på äventyr men inte vet var man ska börja?

– Att bestämma sig och ta första steget är alltid det svåraste. Sätt upp ett mål och ta sedan det där steget. Redan då har man kommit otroligt långt på resan mot äventyret.
                                                                                                      
 
FAKTA SÖREN KJELLKVIST
Ålder: 42 år.
Yrke: Professionell äventyrare.
Bor: Knivsta.
Aktuell: Row around Svalbard och medverkande på Vildmarksmässan 10-12 mars.
 
Bästa äventyret: Mitt bästa äventyr är min dotters drömäventyr. Hon ville gärna bo på en öde ö i Norge och rida varje dag. Så vi tog med oss två islandshästar och så var vi på ön Lauvøya i 30 dagar. Vi kommer premiär visa filmen från äventyret på Vildmarksmässan.

Därför är äventyr så fantastiskt enligt Sören Kjellkvist:
Frihetskänslan som man får i äventyr. Att bara vara i nuet med naturen.
Det mentala lugnet som infinner sig.
De otroligt vackra naturscenerierna som utspelar sig varje dag.
 
Fakta Row around Svalbard:
Row around Svalbard är polarexpeditionen med syfte att visa svenska skolelever hur Arktis utvecklas med hjälp av intressanta filmer och bilder. Expeditionen genomförs i en sju meter lång roddbåt och Sören och Glenn räknar med att färdas i snitt sju mil per dygn.

Mer information om Row Around Svalbard hittar du här »