Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Robin Trygg och Johanna Davdisson

Johanna Davidsson och Robin Trygg utses till Årets äventyrare 2016

Johanna Davidsson och Robin Trygg är Årets kvinnliga respektive manliga äventyrare. Priset delas ut under en ceremoni på Explore den 11 mars. Explore arrangeras 10-12 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Den prestigefulla utmärkelsen Årets äventyrare syftar till att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen, men också den lust och beslutsamhet som äventyrarna besitter och som visar att ingenting är omöjligt. I år är det Johanna Davidsson och Robin Trygg som får ta emot det ärofyllda priset som 2016 års kvinnliga respektive manliga äventyrare. Tidigare har bland andra Ola Skinnarmo, Vera Simonsson, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Rune Larsson fått motta utmärkelsen.

Årets kvinnliga äventyrare Johanna Davidsson tilldelas priset för sitt 227 mil långa äventyr när hon under 39 dagar på skidor tog sig till Sydpolen, och sen tillbaka med kite på endast 12 dagar. Det gör henne till den första svensk som för egen kraft har genomfört sin expedition till Sydpolen tur och retur. Äventyret lyckades på ett föredömligt sätt tack vare god planering, innovativt genomförande och ett aldrig sinande gott humör.

Årets manliga äventyrare Robin Trygg
har satt ett exempel att det finns saker som är viktigare än att nå toppen. Trots att jordbävningen I Nepal tvingade honom att avbryta sin expedition så stannade han kvar och hjälpte folket på plats. Han återvände mot alla odds ett år senare och denna gång kom han hela vägen upp och blev i och med det den förste svensken att ha bestigit Mount Everests nord- och sydsida.

– Årets vinnare, Johanna och Robin, är inte bara fantastiska och inspirerande personer. Båda har genomfört sina expeditioner med bravur, noggrannhet och hjärta, säger Fredrik Hjorth, VD Årets Äventyr AB.

Prisceremonin äger rum på Äventyrsscenen lördag 11 mars klockan 13.00.

Om Årets Äventyrare
Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Det finns människor som utför de mest häpnadsväckande äventyr under året och genom utmärkelsen vill vi belysa den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt.
För att bli nominerad till Årets Äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla.
Priset består av äran och erkännandet av bedriften och vinnarna presenteras i samband med Vildmarksmässan varje år.
I årets jury sitter Fredrik Erixon, Nina Herlin, Fredrik Hjorth, Cajsa Rännar, Magnus Ling, Anette Andersson, Erik Ahlström och Daniel Breece.